Algemene informatie over LED-Verlichting

Welke IP waarde moet ik hebben?

Bij LED-Verlichting zijn er een hoop verschillende IP waardes die betrekking hebben op de bescherming tegen vaste stoffen en de bescherming tegen vocht en water. Voor binnenverlichting is een lamp met IP20 voldoende, voor buiten en badkamerverlichting heb je een hogere IP waarde nodig. Wil je verlichting in uw afdak hangen moet je minstens een IP waarde van 23 hebben, zodat ze spatwaterdicht zijn. Verlichting die u direct aan uw huis installeert, moeten minimaal een bescherming van IP44 hebben. Verlichting dat u buitenhuis monteert moet voldoen aan een IP waarde van 67. Badkamerverlichting moet minimaal een IP waarde hebben van 21. Boven de douche of bad moet de beschermingswaarde IP67 zijn.

Wat is CRI waarde?

Color Rendering Index (de kleurweergave-index) is een waarde waarmee de kwaliteit van het licht wordt aangeduid. Dit wil zeggen hoe lager de CRI waarde is, hoe hoger de waarde is hoe beter de kleurweergave. Wanneer een lamp een lage waarde heeft zal de kleur van de verlichting afwijken van de natuurlijke kleur. De kleurweergave-index loopt van 0 tot 100 Ra.

Welke kleurtemperatuur heeft welke kleur?

  • 2000K – 2700K – Extra warm wit licht
  • 3000K – Warm wit licht
  • 4000K – Koel wit licht
  • 6500K – Daglicht

banner blog kleurtemperatuur

 

Bespaar ik met LED-Verlichting?

Door het gebruik van LED-Verlichting bespaar je zeker op je energiekosten. Vergelijken met gloeilamp verbruik je tot wel 90% minder stroom en bij een halogeenlamp 85%. Doordat LED-verlichting een lage energievebruik heeft en een lange levensduur ben je na een tijdje goedkoper uit. Hiernaast zorgt een goede verlichting ook voor de juiste werksfeer, comfort én verhoogt de productiviteit.

Wat wil de hoeveelheid lumen zeggen?

Lumen is een begrip dat tegenwoordig erg belangrijk is bij LED-Verlichting. Lumen wil namelijk zeggen wat de lichtsterkte van een lamp is. Het wil dus zeggen hoe helder een lamp is. Veel mensen maken de vergelijking van lumen met wattage. Terwijl wattage staat voor de hoeveelheid energieverbruik.

Wat betekent wattage?

Wattage is een eenheid die je vaak tegen komt wanneer het over verlichting gaat. Wattage geeft de hoeveelheid vermogen die er nodig is om de verlichting te laten werken. Door de energiezuinig LED-Verlichting van tegenwoordig is de hoeveelheid wattage veel lager dan die van gloeilampen. De wattage van bijvoorbeeld een elektrische auto is veel hoger dan de wattage van LED-Verlichting
 

Wat is een fitting?

 Om een lamp verbinding te laten maken met de lichtbron, is er een fitting bevestigd aan het armatuur. De fitting zorgt ervoor dat de lamp elektrisch en veilig contact kan maken met de lichtbron. Er zijn verschillende fittingen die worden aangegeven met verschillende waardes, zoals de GU10, E14 en E27. De fitting wordt in een lampfitting bevestigd.
Welke soorten lampfittingen zijn er? | Straluma

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Neem dan zeker contact met ons op.

Scroll naar boven
preloader